Sina Žiku svi znate: A ovo je ĆERKA BORE TODOROVIĆA: A nećete poverovati čime se ona bavi (FOTO)

Svima je dobro poznato da je pokojna legenda srpske kinematografije Bora Todorović otac još jedne, hvala Bogu, još žive filmske legende, Srđana Žike Todorovića, međutim, mnogima nije poznato da je Bora imao i ćerku, Dana Todorović.

Ona je rođena je 1977. u Beogradu, a školovala se u Budimpešti, Detroitu, Indijanapolisu i Njujorku, dok je studije drame završila je u Londonu. Bavila se i glumom i prevođenjem, a posebno prevodilačko iskustvo stekla je u oblasti filma i pozorišta. Šest godina radila je i kao prevodilac u Ujedinjenim nacijama.

Njen prvi roman „Tragična sudbina Morica Tota“ (2008) preveden je na nemački i engleski jezik, objavila je dve knjige priča za decu za Sloveniju, a „Park Logovskoj“ posvetila je svom ocu Bori, koji se mnogo radovao njegovom objavljivanju.

Posted by Dana Todorovic on Friday, December 18, 2015

– Sigurno je da je moja nekadašnja, mladalačka želja da budem glumica, pa tako i činjenica da sam u Londonu završila “studije drame” (smer koji je po mnogo čemu sličan našoj dramaturgiji), uticala na to da moji romani sadrže određene dramske karakteristike. Gluma svakako može biti od velike pomoći u građenju književnog dela, pogotovu kada su dijalozi u pitanju, jer se kroz taj mehanizam izgovaranja rečenica, odnosno replika, lako može izdvojiti autentično od lažnog, a čitaoca je, baš kao i publiku u pozorištu, jako teško prevariti – izjavila je ranije za Novosti autorka, koja je prvi roman “Tragična sudbina Morica Tota” objavila 2008.

Roman “Park Logovskoj” je posvetila ocu, a tada je rekla:

Photo by Dragan Kujundžić 🙂

Posted by Dana Todorovic on Wednesday, September 20, 2017

– To je jedna od onih veoma ličnih posveta koju samo onaj kome je namenjena može u potpunosti da razume, a nastala je iz jednog, za mene, veoma posebnog trenutka bliskosti pre nego što nas je napustio. Bora je, inače, bio veoma zainteresovan za moju književnu karijeru i sa velikim nestrpljenjem je čekao na taj drugi roman. Često mi je, iz one najčistije roditeljske želje da mu dete bude uspešno, sugerisao: “Jao, samo da ti ovaj roman bude deblji od prvog… delovaće, nekako, impozantnije. I ubaci malo više dijaloga, narod to voli, biće lakše za čitanje…” Bora je bio izrazito duhovit i zabavan otac, i mogu samo da se nadam da je makar delić tog duha preneo i na mene.

Piše srbijadanas.com

Add Comment