Istraga zbog zlostavljanja goveda (uznemirujući video)

Pravosuđe na Floridi otvorilo je istragu protiv mlekare „Larson“ nakon nedavno objavljenih snimaka u kojima se vidi kako zaposleni šutiraju krave i biju ih metalnim šipkama.
„Verujem da ćemo podići krivičnu prijavu po okončanju istrage“, rekao je Noel Stiven, šerif okruga Okičobi, u državi Floridi, na konferenciji za novinare.

Video je snimio aktivista Misije za oporavak životinja (ARM) koji je radio na farmi mlekare „Larson“ u avgustu, a objavljen je u četvrtak.

UPOZORENJE: Video može da deluje uznemirujuće na neke gledaoce.

„Nadzornici i mlekari su tukli, ubadali i mučili krave muzare metalnim šipkama. Oštri metalni štapovi probadaju i prodiru u telo krava“, govori narator.

Snimci su izazvali ogorčenje.

„Zloupotreba sirotih, bespomoćnih krava je tako tužna. Nadam se da će svi umešani u zlostavljanje biti uhapšeni i osuđeni na 15 godina zatvora za svako pojedinačno zlostavljanje“, naveo je komentator na „Vimeu“ uz video grupe Boraca za prava životinja.

Ali nisu samo korisnici interneta reagovali. „Javni supermarketi“, najveći poslovni partner „Larson“ mlekare, objavio je u četvrtak da obustavlja sve isporuke mleka sa farme. Kompanija je dodala u saopštenju da su „šokirani i uznemireni“ tretmanom životinja u snimku.

„Takođe smo kontaktirali Odeljenje agrikulture Floride i oni su nam rekli da će posetiti mlekaru ’Larson‘ što je pre moguće kako bi osigurali bezbednost i dobrobit životinja. Mi smo javno posvećeni dobrobiti životinja i fokusirani smo na saradnju sa dobavljačima koji imaju iste ciljeve“, navela je kompanija.

„Larson“ mlekara, koju su farmeri Floride proglasili ’dekanom mlekadžija‘ u južnoj Floridi, saopštila je da je zaposleni sa video-snimka već otpušten i da su dvojica drugih radnika pod suspenzijom.

Iako su zvaničnici farme tvrdili da su šokirani snimcima, postavili su pitanje zašto je Grupa za zaštitu životinja iz Majami Biča čekala toliko dugo da prijavi neprimereno ponašanje.

„Jednako smo zabrinuti zbog načina na koji je ovaj video privukao pažnju. Da nas je taj ’tajni‘ zaposleni obavestio kad se to desilo, mogli smo ranije da sprečimo zlostavljanje“, rekao je vlasnik farme Džejkob Larson.

Larson je optužio Grupu za zaštitu životinja da sprovodi „agendu“ i da žele da „istisnu farmere iz posla“.

Odgovarajući „Larsonu“, Ričard Kouto, osnivač ARM-a, rekao je da grupa nema razloga da napada farmu i da su oni jednostavno hteli da se uvere šta se dešava „u tipičnoj, većoj mlekari u državi Floridi“.

Sputnik

Add Comment